Novinky


Získané ocenění Spolehlivá firma 2024
09.04.2024

Na základě kvalitní a komplexní práce v poradenství mi firma DATABOX s.r.o., provozovatel stránek Živé firmy, udělila certifikát Spolehlivá firma 2024.

Certifikát je udělován každoročně firmám, které splňují požadavky vysoké kvality. Jsem rád, že se k těmto společnostem mohu přidat. Věřím, že tato certifikace bude mou vizitkou po dlouhá léta.


Změny v povinném ručení platné od 1. dubna 2024

28.03.2024

Zelená karta

Znáte ten pocit, když vás zastaví policie a řeknou tu jejich legendární větu: "Tak pane řidiči, silniční kontrola. Připravte si doklady." ? Také vám hlavou proletí myšlenka, zda je máte všechny? Saháte do přihrádky a... Platný řidičský průkaz... mám..., technický průkaz... tu... 
Tato situace je již od 1. ledna 2024 minulostí, od počátku letošního roku postačí, když policistům prokážete svou totožnost - není však nutností mít u sebe plastovou kartičku občanského průkazu. Občanku můžete předložit v mobilní aplikaci eDoklady, která funguje od 20. ledna 2024 a slouží jako elektronická občanka. Pro její registraci je nutné mít registraci v aplikaci identita občana, do které se přihlásíte pomocí bankovní identity nebo datové schránky.

Stejně tak jako se od 1. ledna tohoto roku zrušila povinnost mít při kontrole řidičský a technický průkaz, postačí když budou platné, dochází od 1. dubna tohoto roku (není to aprílový žertík :) ) k zrušení povinnosti mít u sebe zelenou kartu - její platnost si policie ověří v online evidenci. Od srpna nebo září 2024 dojde rovněž k zrušení povinnosti zelenou kartu předkládat. Od roku 2025 nebude nutné mít zelenou kartu ani při cestování po zemích EU.

Zvýšení minimálních limitů - částky, kterou za vás zaplatí pojišťovna

Od počátku dubna dochází k navýšení minimální hodnoty, kterou si můžete sjednat. Navyšuje se ze současných 35 000 000 Kč na 50 000 000 Kč. Povinné ručení neplatí jen pomačkané plechy či jiné materiální škody, ale rovněž i porouchané zdraví. Hodnoty lidského zdraví jsou k nezaplacení. Proto i nové navýšení na 50 000 000 Kč nemusí být dostačující, z tohoto důvodu není marné zvážit i limity dosahující nad 100 000 000 Kč. Myslete na to při zařizování povinného ručení.

Za sjednání povinného ručení zodpovídá nově provozovatel, nikoliv vlastník vozu.

Co to znamená v běžném životě? Když povinné ručení nebudete mít sjednané, Česká kancelář pojistitelů bude vyžadovat zaplatit příspěvek do Garančního fondu od provozovatele. Povinné ručení může sjednat i někdo jiný, kdo má potřebu vozidlo pojistit. Nadále zůstává v platnosti i skutečnost, že u sjednání hraje i bonus toho, kdo pojištění sjednává.

Nová povinnost pro elektrokoloběžky a Segwaye - povinné ručení

Cestujete rádi na elektrokoloběžce či využíváte Segwaye? Pozor! Od 1. dubna dochází na základě zákona o povinném ručení k rozšíření okruhu vozidel, na které se bude povinné ručení vztahovat. 
Bude se jednat o vozidla, která dosáhnou maximální konstrukční rychlosti více než 25 km v hodině a nebo více než 14 km za hodinu, v případě, že dosáhnou provozní hmotnosti více než 25 kg (pokud vaše koloběžka dosahuje nižší rychlosti nebo je lehčí, povinnost povinného ručení se na vás nevztahuje. Je však vhodně si sjednat dobrovolné pojištění odpovědnosti, pokud ho ještě nemáte). Za motorová vozidla se budou považovat přístroje, které ke svému chodu budou využívat motor, jako hlavní zdroj pohybu (povinnost povinného ručení se nevztahuje na elektrokola - ministerstvo za jejich hlavní pohon považuje lidskou sílu). Při sjednání bude potřebovat uvádět například evidenční číslo motoru jako identifikační údaj.

Novinka zavedená od října 2024 - platnost pojištění bude ihned po jeho zaplacení

Předávání informací o sjednání smlouvy z pojišťoven do České kanceláře pojistitelů bude v reálném čase. Co to pro klienty znamená? Pojištění začne platit ihned po jeho zaplacení a mohou s vozem ihned vyjet. Policie totiž díky online propojení s databází kanceláře pojistitelů ihned uvidí, zda váš vůz má sjednané povinné ručení nebo ne.


Zasedání ČNB

20.03.2024

Bankovní rada ČNB snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na
5,75 %. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,75 % a lombardní sazby na 6,75 %. 

Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 21. března 2024.


Končí v Čechách další banka?

10.02.2024

Nikoliv. Od 19. února 2024 se změní jen název instituce. Z Hypoteční banky, a.s. (která i v současnosti spadá pod ČSOB) se stane ČSOB hypoteční banka, a.s.

Změna se dotkne také webu (www.csobhypotecni.cz) a e-mailu (klient@csobhypotecni.cz). Nic jiného se pro klienty nezmění. Všechny klientské smlouvy zůstávají v platnosti. O klienty se nadále postarají stávající bankovní experti na pobočkách ČSOB, stejná zůstává i Hypoteční zóna.


Zasedání ČNB

08.02.2024 

Bankovní rada ČNB snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 6,25 %. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 5,25 % a lombardní sazby na 7,25 %. 

Úrokové sazby jsou platné od 9. února 2024.  


Dlouhodobý investiční produkt (DIP)

03.01.2024

Nový produkt (nástroj) finančního trhu otevírající cestu k investování s daňovými výhodami, avšak bez možnosti čerpání státního příspěvku. Příspěvek zaměstnavatele je možný stejně, jako známe u klasických penzijních produktů. Další možnost zajištění na stáří s potenciálně vyšším zhodnocením.

Přímá investice do veřejně obchodovaných finančních instrumentů se státní podporou. Například si můžete svůj oblíbený otevřený podílový fond sjednat / převést do režimu DIP, tím se stane daňově uznatelným.

Při splnění podmínek, jako je trvání alespoň 10 let a při výběru nejdříve v 60 letech věku, bude možné čerpat daňové výhody v podobě odpočtu vlastních příspěvků od základu daně a osvobození od daně u příspěvku zaměstnavatele. Daňové výhody tak půjde čerpat při investicích do fondů i při spoření na účtech. Pokud budou podmínky pro uplatnění daňových výhod porušeny, je třeba je vypořádat v daňovém přiznání.

Nabízet jej budou instituce pod dozorem a licencí ČNB, zejména investiční společnosti, obchodníci s cennými papíry, banky. 


Zasedání ČNB

23.12.2023

Česká národní banka přistoupila ke snižování úrokových sazeb. Bankovní rada dnes jednomyslně schválila snížení 2T REPO sazby na 6,75 % (pro snížení hlasovalo 7 ze 7mi členů bankovní rady). 


Sankce za refinancování úvěru na bydlení 

16.11.2023

Do schvalovaných zákonů byla propašována také úprava účelně vynaložených nákladů za předčasné splacení spotřebitelského úvěru na bydlení. Poskytovatel úvěru sice bude moci uplatnit administrativní náklady až 1 000 Kč a rozdíl mezi smluvním a referenčním úrokem, avšak celková náhrada nesmí překročit 0,25 % zůstatku úvěru za každý rok do konce fixace a maximálně 1 % celkem.

Zároveň byly přidány případy, kdy poskytovatel nemůže náhradu účelně vynaložených výdajů vůbec požadovat. Jde o případy prodeje nemovitosti po dvou letech od uzavření úvěrové smlouvy či ve stejné lhůtě o vypořádání společného jmění manželů. V celku jsou tak úpravy u hypotečních úvěrů pro spotřebitele příznivější, než se doposud čekalo. Prakticky u celé této novely je posunuta účinnost na devátý měsíc po vyhlášení, aby ČNB stihla připravit databázi referenčních sazeb. Změny se budou týkat až nových úvěrů, respektive stávajících úvěrů po uplynutí současného období fixace sazby.


Změny v penzijních produktech

16.11.2023

Zájemci o penzijní produkty budou moci spořit do alternativních účastnických fondů v doplňkovém penzijním spoření, u kterých nebude tak přísná regulace. Fond bude moci investovat například do veřejné infrastruktury nemovitostí, do komodit či do nekótovaných společností. Alternativní účastnické fondy se tak budou moci účastnit transformace energetiky či dopravní sítě.

Novela umožňuje účast v doplňkovém penzijním spoření i účastníkům transformovaných fondů, kteří penzijní připojištění přeruší. Bude sice možné platit příspěvek vždy jen v jednom systému, ale původní produkt nebude nutné rušit. Zrušeno bylo také ustanovení limitující převod prostředků účastníka z transformovaného fondu do účastnických fondů jen u té penzijní společnosti, která takový transformovaný fond obhospodařovala. To prakticky znamená snazší přestup k jiné penzijní společnosti.

Minimální spořící doba pro nárok na starobní penzi se prodlouží u nových smluv na 10 let. Dojde i ke změně ve státním příspěvku v penzijních produktech. Nově bude státní příspěvek poskytován při vlastním příspěvku v intervalu 500–1700 Kč, a to ve výši 20 % z příspěvku účastníka. Posouvá se tak dolní i horní limit a maximální státní příspěvek bude 340 Kč měsíčně.

Státní příspěvek však nebude náležet osobám, kterým byl přiznán starobní důchod. Platí to i pro starší smlouvy. Změny ve státním příspěvku mají účinnost od 2. čtvrtletí po nabytí účinnosti zákona, aby bylo možné stihnout úpravu smluv. 


Změny u daňového zvýhodnění 

16.11.2023

Spolu se zakomponováním dlouhodobého investičního produktu do zákona o daních z příjmů, došlo i ke sloučení limitů pro odpočty z vlastních příspěvků. Původní limit 24 000 Kč na soukromé životní pojištění a 24 000 Kč na penzijní produkty se sjednocují do 48 000 Kč ročně, které lze v souhrnu využít na jakýkoliv daňově uznatelný produkt. Je to v podstatě obdoba limitu u příspěvku zaměstnavatele ve výši 50 000 Kč, který je také souhrnný a nově půjde vedle dosavadního soukromého životního pojištění a penzijních produktů využít také na ostatní podporované produkty. Zajímavou novinkou je také rozšíření pojistných produktů, které budou daňově podporovány. Doposud bylo možné využít daňové úlevy pro pojištění pro případ dožití či pro kombinaci dožití nebo smrt. Nově bude daňově podporováno také pojištění dlouhodobé péče vztahující se na závislost odpovídající stupni závislosti III. nebo IV. dle zákona upravujícího sociální služby. Pojištění musí mít plnění ve formě měsíční dávky či ve formě poskytnuté péče. 


Úpravy penzijních produktů a novinky na finančním trhu 

16.11.2023

15.11.2023 prošel v Poslanecké sněmovně třetím čtením balíček zákonů mající za cíl rozvoj finančního trhu. Obsahuje zejména úpravu penzijních produktů, na jejíž schválení finanční trh delší dobu čeká. Legislativní proces ještě není u konce. Nyní musí dojít ke schválení v Senátu a následně se bude čekat na podpis prezidenta. S ohledem na projití Poslaneckou sněmovnou však lze s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že příslušné zákony budou platit od následujícího roku.

Do zákona o daních z příjmů byla také vložena úprava, která proti současnosti zlepšuje možnosti poskytování zaměstnaneckých akcií. Významnou změnou jsou také vyšší požadavky na informační povinnost emitentů (vydavatelů) dluhopisů. I pokud není sestaven prospekt, bude snazší některé informace vyčíst z emisních podmínek.


Zasedání ČNB

3.11.2023


Dotace Oprav dům po babičce 

23.10.2023

Úprava nemovitosti (komplexní zateplení domu (tj. zateplení vnějších stěn, podlah, stropů, nových oken, dveří, stínící techniky), tepelná čerpadla, kotle, kamna, fotovoltaiky, zelené střechy, zachycování dešťové vody, nabíječek na elektromobily,…) musí být dokončena dva roky po obdržení dotace. Dotaci (až ve výši i přes milion korun) žadatel dostane předem. Za každé nezletilé dítě může žadatel dostat až 50 000 Kč navíc.

Čerpání peněz je možné využít na úpravy současné nemovitosti (rodinného domu) i na výstavbu nové, která bude stát na původním místě. Energeticky vztažná plocha nové nemovitosti však nesmí být více než 350 metrů čtverečních.

Podmínky pro přidělení dotace:
1) musí se jednat o rodinný dům či rekreační chalupu s trvalou adresou žadatele
2) ekonomicky aktivní žadatel (rodiče na mateřské dovolené, zaměstnanec, podnikatel, pracující
    student, důchodce)
3) člověk, který dotací získá musí v nemovitosti žít ještě dalších 10 let
4) žadatel smí vlastnit jen 1 nemovitost určenou k bydlení (tu na kterou chce dotaci čerpat)
5) nesmí být na nemovitost uvalena soudcovská či exekutorská zástava, insolvenční řízení,
nařízená exekuce nebo příkaz k prodeji nemovitosti či zajištění dle trestního řádu
(omezení neplatí v případě, kdy je na nemovitost uvaleno zástavní právo, tedy nemovitost
byla pořízena na hypoteční úvěr, nebo půjčka na jeho úpravu)
6) stavební povolení uděleno před 1.7.2013
7) samotná budova musí mít max. tři bytové jednotky, max. dvě nadzemní podlaží
8) z maximální vztažné podlahové plochy (350 m2) může být max. 20 % využíváno
k podnikání, zbytek musí sloužit k bydlení (20 % se týká i pronájmu)
9) musí být dodrženo deset let po provedení posledních úprav 


Zasedání ČNB

27.09.2023

27.09.2023 zasedala ČNB. Ponechala úrokové sazby na stávající úrovni.